De foarte multe ori pacienții întreabă, în mod justifica „Cât este garantat un implant dentar?” în cazul în care se hotărăsc pentru această soluție protetică.
În primul rând este necesar să înțelegem că, în medicină, nu există garanții de tipul celor pe care le primim atunci când achiziționăm un aspirator sau o mașină. Chiar și la mașină anumite piese (piesele în mișcare) nu sunt supuse regimului garanției din motivul variației modului de utilizare care diferă de la șofer la șofer.
În aceste condiții oferte medicale garantate sută la sută nu pot fi reale deoarece medicina lucrează cu statistici, nu cu cifre exacte.
Studiile științifice serioase oferă ca și rezultate niște statistici de tipul: „Rezultatul procedurii medicale xxx a fost considerat succes în 83,45% din cazuri”
Deoarece majoritatea cercetărilor legate de implanturi dentare se realizează pe o perioadă de 10 ani, este considerat că implantul este un tratament de succes dacă funcționează în condiții bune pe arcadă timp de 10 ani, și un eșec, în cazul în care o situație patologică împiedică buna funcționare a restaurării printr-un implant și care conduce la pierderea acestuia de pe arcadă înainte de 10 ani.
În general, în literatură este acceptată o valoare procentuală a succesului unui implant în jurul cifrei de 80%, (8 implanturi din 10 supraviețuiesc pe arcada minim 10 ani dar acest număr depinde foarte mult de anumiți factori printre care cităm:
Marca implantului
Implanturile Premium, datorită preciziei execuției tehniceși a tratamentului special al suprafețelor, prezintă un procent de succes maimare de 90%.
Suportul osos de inserție
În cazul în care un implant dentar este inserat într-o zonă osoasă care asigură dimensiunile optime necesare (lungime și diametru) supraviețuirea pe termen lung este mult mai probabilă. De cele mai multe ori, cantitatea osoasă este redusă prin pierderi din diverse motive (exparadontoză) și fie suntem nevoiți să realizăm adiții osoase, fie se optează pentru utilizarea unui implant cu dimensiuni reduse, care, va fi compromis pe termen lung.
Adițiile osoase sunt o soluție bună pentru această problemă,dar, ca orice procedură medicală implică anumite riscuri, și nu în ultimul rând ca și importanță introduc costuri suplimentare.
Profilaxia post inserție (mentenanță)
Implanturile dentare sunt mult mai susceptibile la apariția unor situații patologice în lipsa unor manopere specifice de profilaxie, fiind extrem de importante urmarea procedurilor specifice de profilaxie profesională în cabinetul de medicină dentară, recomandat o dată la 4 luni, dar minimum de două ori pe an. Pierderile osoase patologice și periimplantitele, afecțiuni care pot duce la pierderea implanturilor dentare, sunt declanșate dovedit de prezența plăcii bacteriene și a tartrului dentar în jurul coroanelor cu suport implantar.
Starea de sănătate generală
De multe ori starea de sănătate generală are efecte și la nivelul oaselor maxilare, de exemplu diabetul sau osteoporoza determină modificări impredictibile la nivelul osteointegrării implanturilor dentare, cu efecte asupra perioadei de funcționare a acestora.
Fumatul
Fumatul este demonstrat ca un factor care scade cu peste 30% perioada de stabilitate a implanturilor dentare, datorită efectului vasoconstrictor pe care îl are fumul de țigară asupra vaselor sanguine din gingie, cantitatea de sânge scăzută determinând probleme ale sistemului de apărare imunitară, care are un rol crucial în supraviețuirea pe termen lung a restaurărilor protetice bazate pe implant dentar.
Versatilitatea tratamentului
Implanturile dentare au totuși un mare avantaj. Datorită capacității de regenerare osoasă, uneori asistată de proceduri de adiție osoasă, în cazul pierderii unui implant se poate insera un altul în aceeași zonă după o perioadă de vindecare, ceea ce, în cazul tratamentelor prin punți dentare nu este posibil, deoarece smalțul dentar de pe dinții șlefuiți nu se reface niciodată.
Din cauza factorilor de mai sus, și nu numai a acestora, nu se poate vorbi de garanție în cazul tratamentelor prin implant dentar decât pentru materialul din care este executat implantul respectiv, garanție oferită de către producători.
Se poate discuta însă de maximizarea șanselor de supraviețuire peste 10 ani pe arcadă prin utilizarea implanturilor corespunzătoare cazului clinic respectiv, prin realizarea tuturor procedurilor de adiție osoasă necesare, și cel mai important prin urmarea unui program riguros de dispensarizare profilactică profesională și personală.
Dr. Vlad Naicu
MG Dental
Leave A Comment