Mulți oameni mănâncă și beau pe tot parcursul zilei fără să se gândească cu adevărat la ceea ce se intimpla in cavitatea bucala. Bine, unii oameni ar putea fi mai conștienți de câte calorii, grăsimi sau carbohidrați conține un anumit produs, dar rareori sunt conștienți de impactul alimentelor asupra sănătății lor orale. Da, zahărul este dăunător pentru dinții noștri, știm cu toții asta. De fapt, puțini oameni știu că, pe lângă zahăr, acidul este la fel de dăunător pentru dinți. Oricine a ronțăit vreodată o felie de lămâie va fi auzit spunând: „Nu face asta, este rău pentru dinții tăi! Dar avem nevoie și de zaharuri și acizi pentru a ne putea mișca, gândi și trăi. Sună contradictoriu, nu-i așa? Dar nu este atât de rău. Totul sta in abordarea corectă, doar atunci zaharurile și acizii vă pot îmbunătăți sănătatea în loc să o împiedice. Cum? Aflați mai jos.
Neutralizeaza acizii
Cu toții, conștient sau inconștient, mâncăm sau bem produse cu zaharuri și acizi. Sunt prezente în multe tipuri de alimente. Gândiți-vă la sucuri de fructe, băuturi răcoritoare (în special îndulcitorii din ele), vin, băuturi pentru sport, dar și la lucruri sănătoase precum fructe, anumite legume, iaurt, lapte și pâine. Uneori chiar și în produsele la care te aștepți mai puțin. Conștientizarea faptului că zahărul și acidul sunt prezente în multe produse și că acest lucru este dăunător pentru dinți . Pasul doi este să devii conștient de faptul că poți preveni deteriorarea. Nu numai că ar trebui să minimizați numărul de atacuri de acid pe zi mâncând sau bând mai rar. Pentru gura ta, este important să i se acorde timp pentru a neutraliza gradul de aciditate. Neutralizarea este importantă deoarece, dacă nu o faci, aciditatea din gură devine prea mare și crește riscul de uzură acidă a dintilor.
Uzură acidă? Ce anume este asta?
Spre deosebire de carii, uzura acidă nu este cauzată de bacterii. Apare atunci când acidul dizolvă suprafața tare a dintelui (smaltul dentar). În stadiile incipiente, acidul erodează stratul exterior al smalțului dentar. În stadii mai avansate, dentina, care se află sub smalț, poate deveni expusă sau acidul poate pătrunde chiar în nervul dintelui. Inițial, este posibil să nu observați o eroziune prea mare. Doar pe termen lung este posibil să simțiți sensibilitate atunci când mâncați și beți. Se poate modifica și aspectul dinților. Potrivit medicilor stomatologi, este o amenințare majoră pentru dinții tăi și, prin urmare, pentru sănătatea ta generală. Dinții sunt singura parte a corpului care nu se vindecă; smalțul pierdut nu crește niciodată înapoi. Prejudiciul este ireversibil. Mulți oameni cred se poate declansa uzura acida doar dacă duceți o viață nesănătoasă, dar opusul este adevărat: eroziunea dentară poate fi cauzată și de un stil de viață sănătos, în care deseori consumăm fără să vrem produse care conțin prea mult acid. Imaginați-vă că beți un pahar de suc de portocale proaspăt stors la micul dejun și apoi vă spălați imediat pe dinți. Nu este o idee bună.
Neutralizarea prin gumă de mestecat
Pentru starea dinților tăi și sănătatea ta generală, este o necesitate să menții un nivel bun de salivă în fiecare zi pentru a neutraliza zaharurile și acizii. Mulți oameni suferă astăzi de gură uscată. Acesta poate fi un efect secundar al medicatiei, o cauza hormonala precum menopauza, dar si datorita sportului intens in combinatie cu respiratia pe gura. Mestecatul gumei de mestecat fără zahăr (cu xilitol) este un remediu bun pentru aceasta. Astfel stimulezi producția de salivă și neutralizezi imediat acizii din gură. Și nu lipsit de importanță, oferă o respirație proaspătă.
Știați că blue®m are și o gumă de mestecat specială și gustoasă fără zahăr în gama sa de produse? Această gumă de mestecat dentară de înaltă calitate vă ajută să vă mențineți dinții curați și stimulează producția de salivă. Alegerea perfectă pentru a vă completa rutina zilnică de îngrijire orală.
Remedii care ajută la neutralizarea nivelului de aciditate din gură
Pe lângă guma de mestecat, există o serie de alte remedii eficiente care ajută la neutralizarea nivelului de aciditate din gură.
-
Nu mâncați și nu beți continuu pe parcursul zilei
Limitați numărul de ori când mâncați și beți la 7 pe zi. Acest lucru oferă gurii șansa de a-și restabili echilibrul natural.
-
Bea multă apă
Bea cât mai multă apă, ceai sau lapte fără zahăr. Daca bei bauturi acide, adauga putina apa. Sau beți un pahar cu apă imediat după aceea. Apa este necesară pentru a slăbi acidul.
-
Clătire
NU vă spălați NICIODATĂ pe dinți imediat după ce ați consumat băuturi sau alimente acide, ci așteptați aproximativ o oră înainte de a vă peria. Imediat după mâncare sau băut, smalțul dinților este moale și poate fi îndepărtat cu ușurință. Mai vrei un gust proaspat? Apoi alegeți o apă de gură bună sau o spumă orală pentru a vă neutraliza gustul și aciditatea.
Leave A Comment